Vic Toers Bijns

LEKKERE SATEETJES! WIE KOOPT BIJ MIJ HET FIJNSTE STUKJE VLEES? ECHTE INDISCHE WAAR!

De straatverkoper lijkt vergroeid met zijn verkoopstekje in Batavia. Wat niemand ziet, is dat deze satéverkoper in werkelijkheid KNIL-luitenant is. Zou jij dat ook durven? Zo bluffen, onder de ogen van de Japanse bezetter?

Vic Toers Bijns heeft in de jaren dertig zijn leven op de rit. Als luitenant in de KNIL lacht het leven hem toe. Hij trouwt met de latere moeder van Adriaan van Dis en het leven op Java zit vol prettige avonturen. Daarvan getuigt bijvoorbeeld een foto van Toers Bijns met een net geschoten tijger. Geen misverstand, zo straalt de foto uit, de KNIL is de baas in Nederlands-Indië.

Na de aanval van de Japanners op Pearl Harbor kantelt dat beeld. Maleisië wordt onder de voet gelopen, de slag op de Javazee verloren. Op 1 maart 1942 rollen de Japanners de laatste verzetshaarden op. Japan is nu de baas in Nederlands-Indië.

Veel KNIL-militairen trekken hun uniform uit en gaan ondergronds, in de hoop de Japanse bezetter te frustreren. Dat geldt ook voor Vic Toers Bijns, die zich met overgave in het verzet stort. Hij sluit zich aan bij de verzetsgroep van kapitein Wernink.

Met zijn bruine huidskleur heeft hij het vermogen in de bevolking op te gaan. Als zogenaamde satéverkoper kan hij urenlang gehurkt op zijn klanten in Batavia wachten. En onderwijl ontgaat hem niets. Zijn geoefende militaire ogen zien alles. Als de geallieerden komen om Java te bevrijden, dan zullen ze over de juiste informatie beschikken.

Medio 1943 weet de Kempeitai, de Japanse militaire politie, de groep echter op te rollen. Ze worden overgebracht naar Ancol, een kuststrook bij Batavia, waar de Japanners in de oorlogsjaren hun gevangenen vermoorden. Honderden mannen en vrouwen zijn hier door de Japanners onthoofd en in een massagraf gegooid. Dat lot wacht ook Vic Toers Bijns. Op 12 december 1944 wordt hij met een zwaardslag van het leven beroofd.

Toers Bijns ligt nu in een verzamelgraf op het ereveld in Ancol.

Kijk bij het zoeken naar een reisbestemming eens in de database van de Oorlogsgravenstichting of er in het te bezoeken land of plaats graven zijn. Bezoek het oorlogsgraf, leg er een bloemetje op, maak er een foto van en plaats die op de pagina van het slachtoffer. De familie zal het zeer waarderen.

Website: Oorlogsgravenstichting.nl 

Facebook: GA NAAR FACEBOOK

 

Bekijk ook het filmpje over Wally, Bill, Arsen en Jonetta.